Programma 6 oktober; Afvangen Mudpond
Door Sander
01 October 2019 7:55 am
Mudponds Koicentrum Sneek
Mudponds Koicentrum Sneek
Nog een kleine 2 weken en dan gaan we alweer naar Japan voor onze nieuwe inkopen (klik hier voor de WhatsApp groep). Maar niet voordat we aanstaande zondag (6 oktober) één van onze eigen 'mudponds' hebben afgevangen. Hier lees je het programma, wat voor koi we gaan oogsten en hoe we te werk gaan.

In februari 2019 hebben we bij de winkel een 2-tal 'mudponds' gebouwd. Bassins van 8 bij 22 meter met een watervolume van bijna 200m3 (wanneer volledig vol) per stuk. Flink zuurstof, een sterke flowpomp en goed voer zorgen voor een ideaal groei en ontwikkel klimaat voor koi.

Het afvangen van een mudpond is altijd spannend; Komen alle koi eruit? Hoe zijn ze gegroeid? Hoe zijn ze ontwikkeld in kleur en body? Zijn er die spectaculiar ontwikkeld zijn? Allemaal vragen waar we zondag antwoord op krijgen.

Wat zit er in de mudpond?
Afgelopen winter kochten we bij Sakai Yamamatsu, de kweker waar we in november 2018 ook 26 nisai kochten die momenteel nog in Japan verblijven (die zie je hier), 60 jumbo tosai. 29x Kujaku en 25x Kohaku. Verder zitten zijn er nog 4 Jumbo Tosai en 2 Nisai van Dainichi en 2 Chagoi van Marudo in gegaan.

Het programma
Zondag om 12:00 is de winkel geopend, we zullen dan de laatste voorbereidingen treffen voordat we om 13:00 uur starten met het afvangen van de mudpond. Een 3-tal mensen zal de mudpond ingaan om met een groot sleepnet proberen alle koi in 1x te vangen. Dit gebeurd heel rustig om beschadigingen en te veel stress te voorkomen. Mochten niet alle koi er in 1x uitkomen dan kunnen we nog een 2x keer het sleepnet erdoorheen halen.

Als alle koi uiteindelijk in het sleepnet zitten gaan we ze vanuit hier overzetten naar een klein zwembadje (wat drijft op het water). Vanuit hier zullen ze in zakken de mudpond uitgetild worden (hier hebben we genoeg hulp bij nodig). De koi gaan in 2 grote bowls waarna we ze naar de winkel rijden. Hier staan een aantal vats klaar waarnaar de koi overgezet zullen worden. 

Dit overzetten zullen we zoveel mogelijk op kwaliteit en prijsverschil doen. Na het overzetten kunnen we de koi goed bestuderen, vegelijken met de tosai foto's, nieuwe foto's maken en opmeten.

Om een beeld te krijgen van de opkomst en dus hoeveel hapjes en drankjes we moeten inkopen, laat weten via Facebook of je komt; https://www.facebook.com/events/472219993397977/

Voor een hapje en drankje wordt gezorgd.

Tot Zondag!